Děkujeme svým občanům za zodpovědný přístup k odpadům a jejich příkladnému třídění. Díky tomu jsme obhájili 2. místo v soutěži O Perníkovou popelnici a na 2 roky jsme se přesunuli do Síně slávy (podle nových pravidel soutěže se následující 2 roky soutěže nemůžeme zúčastnit).  Věříme ale, že i tak budeme všichni k odpadům zodpovědně přistupovat i nadále.

 

Tisková zpráva

Pardubice, 21. května 2024 – Zdá se, že třídění odpadů je podobné jízdě na kole. Když se to jednou naučíte, už to nezapomenete. Svědčí o tom výsledky sedmnáctého ročníku soutěže O perníkovou popelnici, jejímž vyhlašovatelem je Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., a Pardubický kraj. Stupně vítězů klání o nejlépe třídící obce regionu jsou nápadně podobné loňskému ročníku. Letošní absolutní vítěz, horská obec Čenkovice, navíc soutěž opanoval už potřetí v řadě.

 

Je mnoho různých srovnání na základě řady ukazatelů, zájem samotných obcí o to, jak se v žebříčku Perníkové popelnice umístily, dělá z této soutěže prestižní záležitost,“ říká o Perníkové popelnici, jejíž výsledky se dnes slavnostně vyhlašovaly v prostorách pardubických Automatických mlýnů, krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Je zajímavé každý rok sledovat, jak představitelé obcí v přátelské rivalitě porovnávají, jak se komu kde dařilo, kdo se zlepšil a zároveň si předávají i zkušenosti.

Obce se do soutěže nemusí samy hlásit, všechny, které jsou v Pardubickém kraji zapojeny do Systému EKO-KOM, jsou do ní automaticky zařazeny. „Krajské soutěže obcí pořádá naše společnost v každém kraji. Ti nejlepší mají možnost uspět i v celostátní soutěži O křišťálovou popelnici, jejíž výsledky jsou každoročně vyhlašovány při červnové odborné konferenci ODPADY A OBCE Nejlépe třídící obce z celé země soupeří o Křišťálovou popelnici a také na této úrovni jsou sídla Pardubického kraje tradičně velmi úspěšná,“ doplňuje regionální manažer Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., Stanislav Dokoupil.

 

KDE DŮKLADNĚ TŘÍDÍ, TAM VÍTĚZÍ

I v sedmnáctém ročníku Perníkové popelnice se soutěžilo ve třech kategoriích, v nichž se vyhlašovala první tři nejlepší umístění. Nejlepší obec bez ohledu na velikost se pak může pyšnit titulem Absolutní vítěz. A místo, kde se meziročně v třídění odpadů nejvíc zlepšili, si odnáší titul Skokan roku. Rozhodující pro umístění je množství vytříděného papíru, plastů, skla a kovů v kilogramech na jednoho obyvatele dané obce. Bonusové body pak do celkového hodnocení přidává sběr čirého skla, nápojového kartonu, kovů a papíru i mimo veřejnou sběrnou síť, sběrné dvory a sběrná místa. Rozhodně to ale není nic složitého – jednoduše řečeno, zálusk na dobré umístění si mohou dělat všude, kde se lidé naučili dobře třídit a kde jim jde o čistotu v obci.

Výsledky:

VÍTĚZNÉ OBCE ZA ROK 2023

OBCE DO 300 OBYVATEL

  1. obec Čenkovice                     
  2. obec Plchovice                      
  3. obec České Petrovice

OBCE DO 2 000 OBYVATEL

  1. obec Horní Ředice
  2. obec Pastviny                        
  3. město Seč                  

OBCE NAD 2 000 OBYVATEL

  1. obec Opatovice nad Labem              
  2. město Choceň            
  3. město Litomyšl         

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ

obec Čenkovice

SKOKAN ROKU          

obec Dobříkov            

KOLEKTIVNÍ SYSTÉM ELEKTROWIN

obce do 2 000 obyvatel          obec Lubná               

obce od 2 001 obyvatel          město Horní Jelení

obce od 5001 obyvatel          město Moravská Třebová                 

 

KOLETIVNÍ SYSTÉM ASEKOL

obce do 2 000 obyvatel          obec Moravany                     

obce do 5 000 obyvatel          město Jablonné nad Orlicí    

obce nad 5 000 obyvatel        město Přelouč           

speciální odměna                  obec Lichkov  

 

KATEGORIE DO 300 OBYVATEL

V kategorii těch nejmenších sídel se měnilo oproti loňsku pořadí jen na třetím místě. Loňský Neratov tam vystřídaly České Petrovice, malá stopadesátihlavá vesnička z jihu Orlických hor při hranici s Polskem. Loňské druhé místo si zopakovala obec Plchovice, stejně jako si první příčku pevně v rukou udrželi skvěle třídící obyvatelé horské obce Čenkovice. Těm se podařilo obhájit pomyslnou zlatou příčku už podruhé za sebou. „Všechno je to v místních lidech, bez nich by to pochopitelně nešlo. Pokud by nebyli v tomto směru snaživí, tak bychom to nedokázali. Naši občané si především váží přírody, kterou máme okolo sebe, a aby zůstala hezká, tak jsou důslední a uklízejí po sobě,“ vysvětluje úspěch Čenkovic jejich starosta Josef Dostálek.

2. místo v soutěži O Perníkovou popelnici za rok 2023